M.A.S.K.

Kommentera

Under 80-talet släppte Trefa Video många barnfilmer och -serier, med egna unika dubbningar, alla utförda av grundare Lasse Svensson. Det gällde serier såsom Drakar och demoner, Dennis, Nisse och många fler. Här och nu ska jag gå in mer specifikt på serien M.A.S.K.

M.A.S.K. är en amerikansk TV-serie, baserad på leksaksserien med samma namn. Serien handlar om M.A.S.K (Mobile Armored Strike Kommand), en specialstyrka som kämpar mot och vill stoppa organisationen V.E.N.O.M. (Vicious Evil Network of Mayhem) från att ta över världen. Som namnet antyder så bär både de onda och de goda masker för att skydda sina identiteter. Något som senare kom att brytas inför den andra säsongen, där medlemmar av V.E.N.O.M känner till vilka som är bakom maskerna i M.A.S.K.

I Sverige har serien aldrig visats på TV, utan enbart släppts på VHS. Serien har dock släppts på VHS i omgångar. För den första omgången släpptes tre volymer med tre avsnitt vardera, under titlarna Maskens hemlighet, MASK - Solumaklyftans förbannelse och MASK 3 - Jakten på Venom.

För de senare omgångarna så släpptes samma avsnitt, men denna gång i volymer med enbart två avsnitt vardera. Lasse Svensson, med hjälp av GSP Film AB, stod för den svenska dubbningen, och en komplett rollista kan ni hitta här.

Enbart nio avsnitt dubbades, och släpptes i följande ordning:

01 - The Deathstone
03 - The Book of Power
04 - Highway to Terror
31 - Deadly Blue Slime
38 - Curse of Solomon's Gorge
49 - Follow the Rainbow
34 - Peril in Paris
55 - Stone Trees
60 - Venice Menace